Dusch i båten – nödvändigt eller inte?

Utrymmet ombord på en båt är alltid begränsat, nästan oavsett hur stor båt man har. Det betyder att man måste prioritera vissa saker att använda det begränsade utrymmet till, och prioritera bort vissa andra. En sak som för många inte är självklar att man ska prioritera ombord på en båt är till exempel en dusch. Även om alla sannolikt håller med om behovet av att tvätta sig regelbundet finns det nämligen många andra sätt att göra sig ren i den svenska skärgården än att duscha ombord på båten.

Under sommarmånaderna, det vill säga juni, juli och augusti, finns till exempel duschar att använda på land, i de flesta gästhamnar. Om man lägger till vid en gästhamn var eller varannan dag kan man med andra ord klara sig utan dusch på båten. Även om man vill segla ut på längre turer än så, och lägga till vid frihamnar flera dagar i rad, kan man bada i havet och skölja av sig med vatten från båtens kök för att hålla sig någorlunda ren tills man lägger till i en gästhamn nästa gång. Ett annat argument mot en dusch ombord är att man för att ha en dusch i båten också måste använda mycket utrymme åt en stor sötvattentank, eftersom algblomning gör att det inte går att använda havsvattnet för att duscha under stora delar av sommaren.

De argument som finns för att installera en dusch i båten är bland annat att gästhamnarna i skärgården vanligtvis inte har öppet under maj och september, månader då man sannolikt också använder sin båt. Då kan det med andra ord vara svårare att klara sig utan dusch ombord. Det är också med duschar i båten så som det är med många bekvämligheter i livet: innan man har upplevt dem saknar man dem inte, men när man väl har vant sig vid dem är det svårt att klara sig utan dem. Om man har haft en båt med dusch ska man därför tänka en extra gång innan man byter ut den mot en båt utan dusch, som dessutom inte har plats för att installera en.

Något som man däremot aldrig kan få i en båt, vare sig man skulle vilja eller inte, är ett badkar – för att inte tala om ett spabad eller bubbelbad. Om man uppskattar ett skönt bubbelbad då och då under sommaren lika mycket som man uppskattar en tur med båten, gör man därför rätt i att förutom sin båt också investera i ett rejält utebadkar, som Nordpool utespa Svalbard. Då kan man få det bästa av två världar.