Köpa ny eller begagnad båt?

Det finns många faktorer att ta med i beräkningen när man ska köpa en båt, inte minst huruvida man ska köpa en begagnad båt eller en ny båt. Det finns fördelar och nackdelar med både nya och begagnade båtar, och här tänkte vi gå igenom några av dem, för att förhoppningsvis underlätta beslutet.

Den främsta fördelen med att köpa en ny båt är att den är just ny – man behöver inte oroa sig för att det ska finnas fel på båten, och man har vanligtvis garanti från tillverkaren eller försäljaren även om något problem skulle uppstå. Köper man en begagnad båt gäller det att kontrollera båten noga för att försäkra sig om att den är hel och funktionell. Man har bättre skydd om man köper en begagnad båt via ett företag (till exempel en båthandlare) eftersom man då omfattas av konsumentköplagen, som skyddar mot dolda fel i upp till tre år. Köper man från en privatperson har man däremot i princip inget skydd alls, och då måste man besiktiga båten grundligt.

En av fördelarna med att köpa begagnat är dock självklart att priset är lägre – man kan få betydligt mer båt för pengarna. Det finns även en annan ekonomisk fördel med att köpa en begagnad båt, och det är att andrahandsvärdet inte sjunker lika mycket som när man köper en ny båt; man förlorar med andra ord mindre pengar om man senare vill sälja båten vidare. Förutom att priset för själva båten är lägre när man köper begagnat, sparar man också in pengar på tillbehör. Om man köper en ny båt får man nämligen räkna med att lägga ut ytterligare pengar på all den utrustning som behövs ombord, medan denna utrustning vanligtvis redan finns på båten om man köper den begagnat.

En ny båt är dock oftast billigare när man väl har köpt den, det vill säga att driftskostnaden är lägre. På en ny båt får man ju det senaste när det gäller design och teknik, vilket vanligtvis betyder att båten går snabbare i vattnet, har en lägre bränsleförbrukning och således även är mer miljövänlig.

Vad du väljer handlar alltså i slutänden om vilka faktorer du prioriterar högst. Oavsett om du väljer att köpa en ny eller begagnad båt, ska du dock komma ihåg att ge dig själv de bästa möjliga ekonomiska förutsättningarna för köpet: jämför privatlån innan båtköpet, till exempel på Hittalanet.se, så vet du att du lånar till de bästa lånevillkoren.