Livet som skeppare

Att tillbringa tid på båten är något av en dröm för många, så mycket att man möjligtvis tar varje tillfälle i akt för att ge sig ut på sjön. Att arbeta på en båt kan innebära att du är skeppare på en uthyrd yacht som driver runt nere i Medelhavet. Det kan också innebära att du arbetar för att komma till människors assistans på sommaren när de har problem med båten. Den gemensamma nämnaren är att du får träffa många olika människor och se dig omkring på sjöar och hav. Det kan vara ett relativt lugnt yrke i perioder men på samma gång vara oerhört hektiskt när sommarsäsongen är i full gång. Det är därför av stor vikt att du tar hand om dig ordentligt, tränar och planerar för en god kosthållning med många näringsrika proteinbars för att hålla energinivån konstant, eftersom du kan vara tvungen att komma till hjälp snabbt och under svåra väderförhållanden.

Vad är en skeppares uppgifter?

En skeppare är det befäl som har i uppdrag att ta fullt ansvar på mindre fartyg. Motsvarigheten är fartygschefen i örlogsflottan. Det kan röra sig om både passagerarfartyg eller båtar, såväl som mindre lastfartyg. Men skepparen är också den huvudsakliga befälhavaren under kappsegling samt vid uthyrning av segelbåtar och yachter på semestern, då båtgästerna vill ha personal som passar upp dem 24/7. Som skeppare har du således en stor valfrihet, både vad gäller fartyg och diverse miljöer. Ofta är det människor som inte kan tänka sig ett liv annat än till havs, men många väljer också att arbeta på hemmaplan ute i skärgården och liknande.

Skärgårdsidyll, sjöfylleri och bovar

Att vara skeppare kan alltså innebära helt olika situationer beroende på hur du arbetar. En del väljer att ge sig ut på de 7 haven, medan andra hellre arbetar närmare hemmet för att se sin familj oftare. Men även båtturerna ute i skärgården kan urarta på alla möjliga vis. Den lugna skärgårdsidyllen är inte bara blankt hav, grönskande växlighet och söta badbrudar i bikini. Den kan också förvandlas till en farlig färd när sjöfylla och kriminella dyker upp på olika håll.

I Sverige förekommer inte pirater på samma sätt, men utanför Afrikas kust och i Asien m.m sker återkommande attacker som försvårar sjöfarten.

Det lugna livet som skeppare på lyxyachter

Du som vill ha en något lugnare tillvaro i solsken och serva rikemanssöner och döttrar nere i Medelhavet eller i Karibien, har god chans att få jobb. Att segla runt på stora yachter eller segelbåtar, är mångas semesterdröm och är vanligare än man kan tro. Som skeppare på yachter och dylikt arbetar du tillsammans med personal och värdar/värdinnor som passar upp gästerna. Visst kan situationerna spåra ur även här, men oftast inte på samma sätt.