Nybörjartips för seglare

Om man vill ge sig ut och segla finns det en hel del att tänka på. Man kan inte bara sätta sig i båten och tro att allt löser sig så fort det börjar blåsa lite. Man måste ha koll på seglen, båten i övrigt och på människorna och omgivningen runt omkring den egna båten. Man måste veta vad man ska göra om en nödsituation uppstår och man behöver kunna läsa ett sjökort för att undvika att köra på grund eller köra vilse på sjön. Man bör också redan innan man ger sig ut på sjön kontrollera att båten inte läcker vatten och att all nödvändig proviant är med ombord. Man måste också kontrollera att alla skåp samt packningen är säkrad inför resan eftersom det kan gunga en del.

Saker man måste tänka på

När man är ombord på en segelbåt måste man hela tiden vara uppmärksam. Man ska alltid åtgärda något om man tror eller känner att det behöver göras. Om man är den som har vakten ombord måste man hela tiden se sig omkring och hålla sig vaken så man snabbt kan upptäcka eventuella grund eller liknande. Man bör också tänka på att säkerhetsmässigt inte öppna dörrar för mycket, och man bör heller inte tvinga upp eller trycka igen dörrar eller luckor utan istället se över vad det är som gör det svårt att öppna eller stänga dörren eller luckan. Man bör också undvika att slå i saker både inne i båten och utanför eftersom saker kan ta skada. När seglingsallsvenskans slutspel lockar proffsen kan det vara en god idé att titta på och lyssna till några som seglat länge innan man bestämmer sig för att ge sig ut på sjön.

Om något händer med båten

Om man bestämmer sig för att börja med segling måste man först och främst ha en båt. Man kan ofta hitta båtar begagnade till bra pris. Om man inte kan eller vill betala hela båten med en gång kan man använda sig av lån för att betala. Med Sambla båtlån kan man låna ett belopp som täcker hela båtens pris, eller en del av priset. Detta kan också vara en bra lösning om något skulle hända med båten när man är ute, och man inte kan betala hela summan för reparationer just då. Som nybörjare kan skador på båten uppkomma innan man lär sig hantera båten helt och full och då är det också bra att ha en försäkring på båten och sig själv om de uppkomna skadorna skulle visa sig bli allvarliga.