Vattenskotern – ett sommarnöje

Under vintern är snöskotern ett mycket populärt fordon som ger dig möjlighet att ta dig fram i naturen trots svårframkomlig terräng och snö. Snöskotern är relativt vanlig i Sveriges norra och snörikare delar och används även som arbetsfordon av både elbolagen och räddningstjänsten. Under sommaren används dess “kusin” vattenskotern, dels för nöje och dels som arbetsfordon för kustbevakningen. Vattenskotern är ett lättare och billigare vattenfordon som ger möjlighet för många att ta sig ut på sjön utan att behöva köpa en dyrare båt.

Vattenskotern har blivit mycket populär under senare år och erbjuder allmänheten en relativt billig vattenfarkost för att kunna ta sig ut på sjön och kusten. Många upplever en stor frihet genom att ge sig ut på vattnet med en vattenskoter, vilket även bidragit till en del buskörning. Att köra en vattenskoter på vatten liknas av många som att köra en motorcykel på våra vägar. Även om dagens vattenskotrar är bensinsnåla kan det trots detta bli dyrt om föraren kör fort och leker omkring. En skoter drar inte mycket bensin vid vanlig körning men kommer att förbruka ganska mycket vid höga hastigheter samt buskörning.

Vattenskotern är till för alla och uppskattas av unga, medelålders och även äldre personer. Skotern är lätt att köra och kan ta dig och dina vänner exempelvis ut i skärgården för fina dagsturer oavsett ålder. I och med att vattenskotern kan köras in i grunda vatten är den lätt att lägga till vid någon fin strand och ha en skön stund med bad och picknick. En fördel med vattenskotern är att den är enkel att transportera (med bil och släp) och förvara över vintern. Om du letar efter en bra bil eller släp är Blinto.se en nätauktion för dig. Du kan även sälja din bil, släp eller vattenskoter på en av Sveriges snabbast växande nätauktioner med utmärkt personlig service. Blinto har över 25 auktionsmäklare spridda över hela Sverige. Blinto når ut till en bred publik, vilket ökar chansen till en bra försäljning av dina objekt.

När du köper en vattenskoter finns det alltid tillbehör som du kommer att behöva och som inte inkluderas i leveransen. Förutom den obligatoriska flytvästen kan du även behöva våtdräkt, skor eller hjälm. En vattenskoter har relativt bra förvaringsutrymmen men det kan vara praktiskt att skaffa en liten ryggsäck för snabb åtkomst av dryck eller snacks när du är ute och kör. Det är fördelaktigt att investera i en trailer för vattenskotern som även är mycket praktisk för vinterförvaring. Även ett kapell kan vara klokt att köpa till skotern för skydd mot väder, vind och sol.

En vattenskoter kräver inget förarbevis förutom att du måste ha fyllt 15 år. Kom ihåg att vattenskotern räknas som fritidsbåt, vilket innebär att den går under samma regelverk som båtar. Som förare ansvarar du för säker körning och att du inte påverkar människor och miljö negativt. För säkrare körning är det viktigt att använda flytväst och eventuellt hjälm. Se till att ta med dig din mobiltelefon i någon form av vattentät förvaring. Kör inte för fort utan anpassa farten när det är vågor på sjön. Kom ihåg att du lätt kan tappa kontrollen eftersom vattenskotern inte har någon broms. Respektera andra båtägare och badande och håll hastighetsbegränsningar.