Vinterförvaring av båtar

Om man vill fortsätta använda sin båt under vintern finns det en hel del andra saker man bör hålla koll på, till exempel avfendring och vattenstånd. Det finns dock många som inte vill eller orkar hålla koll på dessa saker, eller så kanske man har långt till båten. Då kan det vara en bra idé att vinterförvara den. När man inte ska använda sin båt på ett tag kan det dock vara bra att göra den i ordning för vinterförvaring. Det finns en hel del att tänka på när båten ska förvaras en längre tid. Oavsett om man väljer att förvara den i sjön eller om man väljer att ta upp båten inför vintern behöver man kontrollera vissa saker innan förvaringen påbörjas. Oftast gäller det att kolla samma saker oavsett om man har en segelbåt eller en motorbåt men detta kan dock variera en aning beroende på vilken typ av motor man har och så vidare.

Att vinterförvara båten i sjön

Att vinterförvara båten kan innebära extra kostnader för båtägare. Vissa väljer därför att vinterförvara båten i sjön. De senaste åren har vintrarna varit milda i nästan hela Sverige och då har man enkelt kunnat låta båten ligga kvar i vattnet. På så sätt slipper man arbete och kostnader för upptagning av båten, pallning och täckning. Dessutom behöver man inte betala eventuell förvaringsplats inomhus. Det gäller dock att man förbereder vintern noga eftersom en grundregel är att båtens försäkring inte ersätter skador som orsakats av is, vatten, snö, mögel eller djur och man måste alltså noga kontrollera att skador av sådan sort inte kan inträffa. Man måste också se till att båten är förtöjd på ett bra och säkert ställe. Eftersom en båt som ligger kvar i sjön är utsatt både för mycket hårda vindar och samtidigt ändringar av vattenståndet. För att man ska kunna ha nödvändig tillsyn över båten krävs det dock att man ser till båten kontinuerligt. Det gäller också att man verkligen plockar ut allt som kan vara värdefullt ut båten.Man bör också täcka båten och se till att den är helt ren.

Att ta upp båten för vinterförvaring

Om man vill ta upp sin båt för vinterförvaring måste man först och främst boka lyftkran i god tid. Man måste också förbereda båtens pallning på den plats båten ska förvaras. Båten måste förvaras stabilt och säkert och ha en jämn viktfördelning. När båten är uppe ur vattnet ska den grovrengöras och eventuella skador bör slipas rent och få torka över vintern. Om båten ska förvaras inomhus behöver den ofta inte täckas. Om båten däremot ska vinterförvaras utomhus måsten den dock täckas, och vindfånget bör minimeras. När det gäller toalett, vattenpump och vattenberedare bör dessa fryskonserveras. Alla slangar måste också vara tomma inför vintern. När det är dags att stänga och låsa båten för vintern måste man också tömma kylen och skafferiet på det mesta. Allt som kan locka till sig ohyra eller ruttna måste tas bort. Många som har tomt bygger skjul där båten kan stå under vintern. Dessa har ofta tak i plåt som skyddar båten från snö och nederbörd. Hos takplåt.nu kan man enkelt läsa mer om vilken plåt som är lämplig.