Miljövänlig båtvård: Så tar du hand om din båt och havet samtidigt

Intresset för miljövänlig båtvård ökar, och det är inte konstigt. Med över 864 000 fritidsbåtar i svenska vatten är det viktigt att vi alla bidrar till att minska båtlivets påverkan på miljön. Den här artikeln ger dig en djupgående inblick i hur du kan vårda din båt på ett sätt som gynnar både båtens livslängd och den marina miljön.

Fritidsbåtens påverkan på miljön

Fritidsbåtar, definierade som fartyg med en skrovlängd på minst 2,5 meter avsedda för sport- eller fritidsändamål, medför en rad olika miljöpåverkningar. Dessa problem är särskilt akuta i känsliga vågskyddade grundområden där båtlivets nuvarande utveckling anses ohållbar. Havs- och vattenmyndigheten bekräftar att båtlivet bidrar till en rad miljöproblem, såsom förlust av bottenmiljöer, uppgrumling, undervattensbuller, utsläpp av giftiga ämnen och spridning av främmande arter. Dessa problem är särskilt allvarliga i grunda, vågskyddade områden. Därför är det så viktigt att vi alla hjälps åt att hitta mer miljövänliga sätt att sköta om våra båtar och vistas på sjön.

Myndigheternas arbete och ditt ansvar

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) arbetar aktivt för att uppnå en god miljöstatus i våra hav. De har konstaterat att utsläpp från fritidsbåtar bidrar till att vi inte når miljömålen för farliga ämnen och oljeföroreningar. Genom åtgärdsprogram försöker HaV förändra hur vi använder och förvarar våra båtar. Men det största ansvaret ligger hos oss båtägare. Genom att vara mer medvetna, välja rätt produkter och köra båten på ett smartare sätt kan vi göra stor skillnad. Svenska Båtunionen är en utmärkt informationskälla med många handfasta råd och tips, och de har lanserat webbplatsen Båtmiljö.se för ett mer hållbart båtliv.

Så blir din båtvård mer miljövänlig

Det finns många sätt att göra båtvården mer miljövänlig. Här följer några praktiska tips.

Välj rätt produkter och material

Många båtvårdsprodukter innehåller kemikalier som är skadliga för miljön. Undersök produktens baksida och leta efter farosymboler – varningsmärken som indikerar om produkten är brandfarlig, hälsofarlig eller miljöfarlig. Välj produkter utan dessa symboler och satsa på biologiskt nedbrytbara rengöringsmedel. Enligt miljöbalkens produktvalsprincip bör du alltid välja den produkt som är minst farlig för miljön om det finns ett alternativ. Du kan lära dig mer om farosymboler på Kemikalieinspektionens hemsida.

Undvik giftig bottenfärg

Giftiga båtbottenfärger är en stor miljöbov. Som tur är finns det alternativ! Du kan regelbundet borsttvätta båten, använda en skrovduk eller en båtlift. Om du har möjlighet, ta en tur i sötvatten – det minskar påväxten av havstulpaner. Om du ändå måste måla, välj en färg som är godkänd för det vatten du oftast kör i, och måla bara där det är nödvändigt. Via Båtmiljö.se kan du hitta närmaste borsttvätt och få tillgång till deras SMS-tjänst, havstulpanvarningen.

Båttvätt och mätningar

Båttvättar har blivit populära, men det är viktigt att vara medveten om att de kan sprida gamla, skadliga färgrester. Detta enligt en rapport från Jegreliusinstitutet för grön kemi, ett forskningsinstitut som specialiserat sig på miljövänlig kemi. Om din båt har gammal färg kan det vara bättre att använda andra metoder, som båtlyft eller skrovskyddsduk. Vissa båtklubbar, som Skogsviks Båtklubb, använder XRF-mätningar för att kontrollera vilka ämnen som finns i båtbottenfärgen. XRF-mätning är en metod för att analysera material och identifiera förekomsten av till exempel tungmetaller.

Motorunderhåll och ansvarsfull körning

Regelbunden service av motorn är viktigt, både för båtens livslängd och för miljön. Se till att kontrollera motorn noga för att undvika läckage. Använd spilloljeuppsamlare och miljömattor vid oljebyten. Kom ihåg att toalettavfall ska tömmas i avsedda tömningsstationer, inte i havet. Här hittar du tömningsstationer. Företaget Marin & Fastighetsservice arbetar aktivt för en minskad miljöpåverkan och använder bland annat propylenglykol vid vinterkonservering, ett miljövänligare alternativ till etylenglykol. Kör också ansvarsfullt – håll en jämn hastighet och undvik onödigt höga varvtal för att minska bränsleförbrukningen och utsläppen. Tänk på att visa hänsyn till djurlivet och undvika känsliga områden. Läs mer om miljövänlig körning här.

Var kritisk till produktinformation

Det kan vara svårt att veta vad båtvårdsprodukter innehåller. En rapport från Kemikalieinspektionen visade att många företag brister i informationen om kemikalier och miljöpåverkan. Var därför extra vaksam och läs det finstilta på förpackningarna.

Framtidens båtliv – eldrift och innovation

Utvecklingen går mot allt mer miljövänliga lösningar. Eldrift blir allt vanligare, särskilt för mindre båtar. Elmotorer är tysta, släpper inte ut avgaser i vattnet och möjliggör en tystare naturupplevelse. Det forskas också på nya typer av bottenfärger och alternativa, fossilfria bränslen. Företag som Whally.se visar vägen och det finns ett stort engagemang för ett mer hållbart båtliv. Flera båtklubbar, som Skogsviks Båtklubb, ställer nu högre miljökrav på sina medlemmar och deras båtar, vilket är ett positivt steg framåt.

Gemensamt ansvar för ett hållbart båtliv

Att skapa ett hållbart båtliv är ett gemensamt ansvar – för båtägare, klubbar, myndigheter och företag. Genom ökad kunskap, medvetna val och ansvarsfull körning kan vi göra stor skillnad. Tänk på hur du kan bidra till en renare och friskare miljö nästa gång du ger dig ut på sjön. Tillsammans kan vi säkerställa att kommande generationer också får uppleva glädjen med båtlivet!