Underhåll din träbåt

Att äga en träbåt är något som många drömmer om, samtidigt som många blir avskräckta av tanken på all den omsorg och det underhåll som krävs för att hålla en träbåt i fint skick. Här tänkte vi tipsa om de viktigaste sakerna att tänka på när man äger en träbåt, för att göra underhållet så lite betungande som möjligt.

Något som kan underlätta underhållet är till exempel om man enkelt kan köpa allt man behöver, som lack och verktyg, från ett och samma ställe. Det kan man också göra på Byggmax.se, där det finns allt för träbehandling, så den saken behöver man i alla fall inte oroa sig för.

När man har all utrustning man behöver för att sköta om sin båt är det bara att invänta antingen våren eller hösten. Det är nämligen under dessa perioder som man måste sköta om sin båt för att den ska hålla under många år, och dessutom se fin ut. På hösten, när man plockar upp båten ur vattnet, är det tre saker man måste komma ihåg att göra: tvätta båten, torka båten och lacka båten. Tvättningen får gärna gälla hela båten, både invändigt och utvändigt, eftersom en hel del salt och smuts sannolikt har letat sig in om man har använt båten en hel säsong. Genom att tvätta båten ordentligt på hösten slipper man också det extra arbete som det skulle innebära på våren, när man helst av allt bara vill sjösätta sin båt så fort som möjligt för att kunna börja segla. Efter tvätten är det mycket viktigt att man ser till att båten torkar ordentligt, eftersom fukt som blir kvar kan orsaka mögel och fuktskador i båten.

På våren är det målning som gäller. Man börjar alltid med att skrapa bort gamla färgflagor. När man skrapar ska man dock vara försiktig, eftersom man också skrapar bort en del av träet om man skrapat för hårt. Om man inte har tid att skrapa och göra grundarbetet, är det bättre att lägga på ett nytt lager med färg ändå, än att inte måla båten alls. Färgen skyddar nämligen träet.